1 z 5 nově prodaných aut na světě je čínský elektromobil

Nová data od společnosti JATO Dynamics, která se zabývá analýzou automobilového průmyslu, ukazují, že pětinu nových prodaných vozů tvoří čínské elektromobily.

Vydáno 22.07.2024

Prodej elektromobilů z Číny raketově roste, přičemž v celosvětovém měřítku představuje již pětinu všech nově prodaných aut. V Evropě je ovšem situace v porovnání se zbytkem světa značně rozdílná. Zde čínské elektromobily tvoří pouze 17 % prodaných elektromobilů a pouhé 1 % všech nových registrací vozidel (s výjimkou americké Tesly, která má továrnu v Šanghaji).

Felipe Munoz, globální analytik společnosti JATO, tento rozdíl vysvětluje komplexnějším prostředím v Evropě, které zahrnuje přísnější emisní normy, rostoucí ceny vozidel a překážky v širším rozšíření elektromobilů.

V době psaní tohoto článku EU stále jedná s Čínou o kontroverzních nových clech. Ty vstoupily v platnost na začátku července a uvalily dodatečné clo až do výše 38 % na všechny elektrické modely dovážené z Číny ve snaze omezit ‚neférové dotace‘ ze strany Pekingu.

Nová data také ukazují, že evropská poptávka po elektromobilech mírně slábne. Přestože celkové prodeje nových vozů nadále stoupají směrem k předpandemickým úrovním, podíl elektromobilů na trhu se v první polovině roku 2024 ve skutečnosti snížil o 0,3 %.

Zdroj: Autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem