Cadillac Optic: luxusní elektrické SUV míří do Evropy

Cadillac, americký výrobce luxusních automobilů, je součástí koncernu General Motors. Přestože GM skončil s prodejem svých vozů v západní a střední Evropě v roce 2017, vrací se zpět, tentokrát právě se značkou Cadillac.

Vydáno 05.06.2024
1
/
6

Americká automobilka Cadillac oficiálně představila nové SUV s názvem Optiq. Jde o elektromobil, postavený na inovativní platformě Ultium, který sdílí DNA s dříve představeným větším SUV Lyriq. Rozměry vozu, který má v Evropě konkurovat například BMW iX3 nebo Audi Q6 e-tron, jsou 4820 mm na délku, 2126 mm na šířku a 1644 mm na výšku. Rozvor měří 2954 mm a mluví se o nejštědřejším kufru v rámci segmentu, jehož objem činí 744 litrů, přičemž po sklopení zadních sedadel získáte dokonce až 1603 litrů.

Vůz bude k dispozici ve dvou verzích výbavy - Luxury a Sport. Základem je 85kWh baterie a pohon zajišťují dva elektromotory, které zaručují výkon 224 kW (304 koní) a 480 Nm točivého momentu. Dojezd na jedno nabití by se měl pohybovat okolo 480 kilometrů, ovšem na oficiální potvrzení dle standardu WLTP si musíme počkat.

Vzhledově se nový model podobá svému většímu příbuznému. Nelze přehlédnout podsvícenou přední masku s vylepšeným logem nebo atypické světlomety. Vůz má skryté kliky a prosklenou střechu. Všechny vozy budou standardně jezdit na 20palcových kolech, ale je možnost zvolit i 21palcová kola. V tiskové zprávě automobilka mluví o Opticu jako o luxusním apartmá na čtyřech kolech. Uvnitř totiž najdeme prémiové materiály, špičkový audiosystém a nejmodernější technologie, přičemž ve standardní výbavě nechybí systém Super Cruise, který umožňuje částečně autonomní jízdu bez nutnosti mít ruce položené na volantu.

Na americkém trhu cenovka startuje na 54 000 dolarů, což je v přepočtu cca 1 230 000 Kč. Výroba vozu bude zahájena už ke konci letošního roku. Informace o prodeji v Evropě budou postupně zveřejňovány.

 

Zdroj: Cadillac, Autoweek.com

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem