Ford: přechod na elektriku v Evropě do roku 2030 byl „příliš ambiciózní“

Společnost Ford vyvíjí nové hybridy, protože strategie zaměřená pouze na elektromobily byla označena za nešťastnou volbu pro jejich podnikání i zákazníky.

Vydáno 19.07.2024

Šéf divize elektromobilů společnosti Ford prohlásil, že dřívější plán automobilky přejít v Evropě do roku 2030 výhradně na elektromobily byl "příliš ambiciózní". Firma se kvůli kolísavému zájmu o elektrovozy rozhodla dále nabízet i různé hybridní modely.

Jako hlavní důvod pro obnovený zájem o hybridní pohonné jednotky momentálně dostupné v modelech Puma, Focus a Kuga, uvedl pro britský magazín Autocar Marin Gjaja, vedoucí divize elektrifikace Fordu Modelu E, kolísavé přijímání elektromobilů zákazníky. To je způsobeno především vysokými cenami baterií a omezením vládních pobídek. Na otázku, zda tedy společnost přehodnocuje své cíle v oblasti elektromobility do roku 2030, Gjaja odpověděl: „Řekl bych, že zákazníci vyjádřili svůj názor a dali nám jasně najevo, že jsme byli příliš ambiciózní - myslím, že to ostatně ukázalo tvrdou cestou pro celé odvětví. A dodal bych, že realita má tendenci vás donutit plány upravit. Nepřipadá nám, že přechod na čistě elektrické vozy do roku 2030 je dobrým rozhodnutím pro naše podnikání, a zejména ne pro naše zákazníky."

Ford nedávno představil nový elektrický vůz Capri jako svůj třetí elektromobil v Evropě pro osobní přepravu, navazující na Mustang Mach-E a Explorer. Během příštího roku navíc uvede elektrické verze modelů Puma a Tourneo Courier. V polovině roku 2025 se pak Focus přidá k Fiestě a bude ukončen jeho prodej. Jedinými vozy Ford se spalovacími motory v nabídce tak zůstanou Tourneo, Mustang, Puma a Kuga.

 

Zdroj: Autocar.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem