Land Rover Defender Octa: terénní vůz pro náročné

Land Rover Defender OCTA je vrcholná verze vozu Defender, která byla představena v letošním roce. Jde o nejvýkonnější, nejodolnější a nejluxusnější Defender, jaký kdy Land Rover vyrobil?

Vydáno 03.07.2024
1
/
3

Nová vlajková loď Defenderu je dostupná pouze v typu karoserie 110 a vyrobeno bude celkem jen 1070 exemplářů. Nová Octa má být nejschopnější varianta legendárního 4x4 a má předvést špičkové vlastnosti značky.

Vůz je poháněn 4,4litrovým motorem V8 od BMW stejně jako třeba Range Rover, avšak zde nabízí výkon 626 koní, aby mohl konkurovat modelu Mercedes-AMG G63. Octa o váze 2510 kg dokáže zrychliz z 0 na 100 km/h pod 4 sekundy, ale podle slov automobilky se při vývoji tohoto vozu zaměřovali spíš než na výkon na poskytnutí co nejlepších terénních vlastností. I to je důvod, proč inženýři podrobili Octu 13 960 testům, při kterých ujeli přes milion kilometrů v náročných podmínkách na celém světě, včetně písečných dun v Dubaji, kolem sněhových a ledových okruhů ve Švédsku, na trati v Nürburgringu a na nemilosrdném zkušebním místě Rallye Dakar na jihu Francie. Octa je také prvním vozem, který dokáže projet každou stezku na hradě Eastnor, známým zkušebním terénem, ​​který Land Rover používá již více než 60 let.

Faktorem pro takovou flexibilitu je vysoce pokročilé nastavení podvozku modelu. Octa je vybavena technickým systémem odpružení 6D Dynamics ze Sport SV, který hydraulicky propojuje tlumiče zepředu dozadu a ze strany na stranu, aby aktivně udržoval kabinu co nejstabilnější bez fyzického stabilizátoru.

Nové přední a zadní nárazníky zvyšují maximální nájezdový úhel Defenderu na 40 stupňů (z běžných 37,5 stupňů), odjezdový úhel na 42 stupňů (ze 40 stupňů) a průrazný úhel na 29 stupňů (z 27,9 stupňů). Světlá výška vzrostla o 28 mm oproti klasickému Defenderu 110 V8 s maximální světlou výškou 319 mm. Zároveň dokáže Defender OCTA brodit vodou až do hloubky jednoho metru, což je dvojnásobek oproti původnímu Defenderu.

Nechybí ani luxusní interiér - kožené čalounění, vyhřívané a ventilované sedačky a nejnovější palubní deska Land Roveru. OCTA je skutečný terénní vůz pro ty, kteří chtějí to nejlepší z hlediska výkonu, luxusu a schopností v terénu.

  

Zdroj: Land Rover, Autocar.co.uk 

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem