Nový Nissan Leaf je SUV!

Příští generace Nissanu Leaf se promění na SUV, které je inspirováno konceptem Chill-Out.

Vydáno 17.06.2024

Již nějakou dobu se mluví o tom, že průkopnický Nissan Leaf s elektrickým pohonem se v nové generaci promění z rodinného hatchbacku na SUV. Díky nedávnému upoutávkovému videu, slovům od generálního ředitele Nissanu a poznatkům sděleným jedním z jeho evropských designových šéfů, máme nyní také jasnou představu o tom, jak bude zcela nový Leaf vypadat.

Koncem minulého roku prezident a generální ředitel Nissanu Makoto Uchida potvrdil, že z konceptu Chill-Out, který byl odhalen již v roce 2021, se stane nová generace Leafů. Matthew Weaver, viceprezident Nissanu pro design v Evropě, v rozhovoru pro britský magazín Auto Express objasnil, jak moc si budou designy podobné. „Samozřejmě, že mezi konceptem a produkcí je vždy trochu rozdíl, ale mohu říci, že se předloze hodně přiblížíme. To auto bude triumfem efektivity a inženýrství."

Koncept Chill-Out byl velmi čistý, velmi cool a tyto prvky se promítají do sériově vyráběné verze,“ uvedl Weaver. „Blížíme se dokončení a věci jako je třeba aerodynamika jsou u takového auta opravdu na předních příčkách důležitosti. Došlo k některým změnám, ale rozhodně vidíte, odkud pochází DNA.“

Mezi poznávací prvky modelu bude patřit plynulá linie střechy téměř ve stylu kupé, svislá záď a zvýšená světlá výška, kterou byste od crossoverového SUV očekávali. Tvar předních světel se od konceptu mírně liší a sériově vyráběný vůz bude mít také špičatější příď. Na adresu designu Weaver uvedl: „Nechceme dělat klony. Snažíme se, aby každé auto bylo docela individuální, i když bereme v potaz globální nabídku.“

Nový Nissan Leaf bude sedět na platformě AmpR Medium Aliance Renault-Nissan (dříve CMF-EV), která byla navržena tak, aby maximalizovala výhody čistě elektrického pohonného ústrojí.

Nissan zatím nepotvrdil, kdy přesně bude nová generace Leaf odhalena nebo dorazí do showroomů, ale proslýchá se, že se začne vyrábět začátkem roku 2025.

 

Zdroj: Nissan, Autoexpress.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem