Ovládnou čínské automobilky příští autosalon v Mnichově?

Očekává se, že čínští automobiloví výrobci by měli mít na autosalonu v Mnichově 2025 silné zastoupení. Pořadatelé zahájili jednání s nejlepšími automobilkami poté, co se na výstavě v roce 2023 objevily značky jako třeba BYD nebo Leapmotor.

Vydáno 04.06.2024

Příští ročník veletrhu IAA Mobility, který pořádá německé sdružení VDA, se stane nejdůležitější automobilovou akcí v Evropě, protože autosalon v Ženevě pro rok 2025 byl zrušen bez naděje na obnovení kvůli klesajícímu zájmu automobilek i návštěvníků.

Na autosalonu IAA Mobility 2025 v Mnichově se očekává výrazná přítomnost čínských automobilek, což navazuje na trend započatý v roce 2023, kdy se akce zúčastnily společnosti BYD, MG Motor, Leapmotor a Denza.

Sdružení VDA doufá, že se podaří navázat na vysokou návštěvnost veletrhu IAA Mobility 2023, kdy se ho zúčastnilo více než 500 000 lidí. Registrace pro vystavovatele pro rok 2025 začínají už letos v červenci. Veletrh IAA Mobility 2025 se bude konat od 9. do 15. září a zaměří se na elektromobilitu, trendy v oblasti mobility a vývoj softwaru, stejně jako na inovativní dopravní koncepty, které zahrnují prvky udržitelnosti.

Jan Heckmann, vedoucí projektu IAA Mobility uvedl, že počet čínských automobilek prezentujících modely na IAA se mezi roky 2021 a 2023 zdvojnásobil a očekává, že přední čínské společnosti budou mít opět velký vliv na výstavu v roce 2025. „Již nyní jednáme s některými z těchto automobilek," řekl. Uvedl také, že zástupci IAA byli letos přítomni na pekingském autosalonu a bylo pro ně zajímavé vidět rostoucí konkurenci západních značek vůči domácím značkám právě v Číně. Stejná dynamika se odehrává i na evropských autosalonech jen v opačném směru, kdy se Číňané snaží prosadit v našem regionu, a to navzdory pravděpodobnosti vyšších cel.

Heckmann přitom vidí rostoucí konkurenci z Číny pozitivně. „Konkurence je obecně dobrá věc – celý evropský automobilový trh je velmi konkurenční,“ řekl. „Tato soutěž stimuluje inovace a IAA je platforma, kde se všichni výrobci automobilů - Číňané, Korejci, Evropané, Američané, všichni setkávají, aby tyto věci ukázali."

 

Zdroj: europe.autonews.com/

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem