Smart #5: Nové elektrické SUV zamíří i do Evropy

Značka Smart odhalila zatím svůj největší model #5 – elektromobil, který se pokusí oslovit fanoušky velkých SUV svým terénním charakterem.

Vydáno 28.08.2024
1
/
3

Odhalení modelu proběhlo v Austrálii, ale příští léto se ho dočkáme i u nás v Evropě. Pod kapotou novinky najdeme 100kWh baterii, která zajišťuje dojezd zhruba 560 kilometrů a díky 800V elektrické architektuře se vůz dokáže nabíjet z 10-80 % za pouhých 15 minut. Automobilka ovšem potvrdila, že po uvedení vozu na evropský trh se nabídka rozšíří o verzi s menší baterií.

Vůz je postaven na stejné platformě Geely SEA2 jako menší crossovery #1 a #3. Rozměry Smartu #5 jsou 4705 mm na délku, 1920 mm na šířku a 1705 mm na výšku, což z něj dělá podobně velký vůz, jako je nový Peugeot 5008. Zatímco si zachovává mnoho moderních designových prvků Smartu, jako jsou skryté kliky dveří a zaoblené hrany, liší se od zbytku řady svým hranatějším a robustnějším vzhledem. Smart #5 bude uveden ve dvou variantách: Premium a Summit Edition

Jedna z velkých změn nastává uvnitř, kde na palubní desce dominují duální 13palcové OLED dotykové displeje infotainmentu. Vůz používá vylepšenou verzi UX systému Smartu; stejně jako sourozenci i on dostává animovaného avatara, tentokrát lva. Řidič má k dispozici 10,3palcový digitální přístrojový panel, oproti 9,2palcovým displejům sourozeneckých aut. Výrobce představuje také nový 25,6palcový head-up displej s rozšířenou realitou.

Dalším jedinečným rysem modelu #5, který odpovídá jeho zaměření na venkovní dobrodružství, je to, že všechna jeho sedadla jsou navržena tak, aby zároveň fungovala jako improvizované postele.

 

Zdroj: Smart, Autocar.co.uk

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem