Video: Každý rok na našich silnicích havaruje 1200 řidičů bez řidičáku, varuje BESIP

BESIP, oddělení Ministerstva dopravy, které realizuje celostátní kampaně pro zvýšení bezpečnosti na silnicích, ve spolupráci s Policií ČR zveřejnil krátké video s názvem Život je jen jeden.

Vydáno 05.07.2024

BESIP se tentokrát věnuje problematice nebezpečí spojené s nelegálním půjčováním aut mladistvým a řízení bez řidičského oprávnění. Půlminutový spot upozorňuje na to, jak tragicky může skončit jedna jízda, kdy mladý člověk bez řidičského oprávnění usedne za volant. Nelegální půjčování aut přitom může mít vážné následky nejen pro samotného řidiče, ale i spolujezdce nebo další účastníky silničního provozu.

„Mladí lidé často podceňují rizika spojená s řízením bez řidičského oprávnění. Naším cílem je prostřednictvím tohoto videoklipu zvýšit povědomí o nebezpečnosti takového chování. Ročně u nás dojde k 1200 nehodám, které způsobil řidič bez řidičského oprávnění, ve 350 případech je řidičem mladý člověk ve věku do 20 let. Ročně přitom při takových nehodách zemře v průměru 10 osob,“ poukazuje na celou situaci vedoucí oddělení BESIP, Tomáš Neřold.

Znepokojivým ukazatelem je také fakt, že průměrně u každé třetí takové nehody je řidič pod vlivem návykových látek. Nezákonné půjčování vozidel může mít strašlivé následky nejen pro samotné řidiče či spolujezdce, ale bezpochyby i pro ostatní účastníky silničního provozu.

 

 Zdroj: BESIP

Diskuse

Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem